Etusivulle
 
POPPIA VUODESTA 1978
  UUTISET LEVYT KEIKAT MUUSIKOT MARKET TILAA KEIKALLE  
  REKISTERÖIDY GALLERIA YHTEYSTIEDOT HISTORIIKKI SOITTOARKISTO VIERASKIRJA  

 

     
 

SIG:n TARINA 1978 -

 

TÄSTÄ KAIKKI ALKOI
SIG syntyi vuonna 1978, kun punk-bändi Raisio Kidsissä vaikuttaneet laulaja Matti Inkinen ja rumpali Matti Ranta halusivat perustaa ”raisiolaistyyppisen Ramonesin”, jossa lisäväriä soundeihin toisi urut. Bändin urkuriksi löytyi lukion pihalta Juha Oksanen ja muita tarvittavia pestejä täyttämään saatiin basisti Moko Karttunen ja kitaristi Timo Kilpinen.

Keikkaileva bändi SIGistä tuli tammikuussa 1979 ja saman vuoden loppupuolella alkoi myös levytysura. Levydebyyttinsä SIG teki legendaarisella uuden aallon kokoelma-LP:llä
'Hilse II'. Ennen levytystä oli kokoonpanossa kuitenkin tapahtunut pieniä muutoksia. Moko oli vaihtunut Ari Hemmilään ja soundia vahvistamaan otettiin toinen kitaristi Rauno Linja-aho.

MATKALLA MAINEESEEN
Hilse-esiintymisen innoittamana Johanna -levy-yhtiö innostui yhtyeestä, joka ajan hengen vastaisesti lauloi rakkaudesta ja yhdisteli uuden aallon meininkiinsä sopivasti vaikutteita
60-luvun popista ja iskelmästä. Ensimmäinen SIGin ja Johannan yhteistyön tulos oli 'Tiina menee naimisiin' -single, joka ilmestyi alkukesästä 1980. Singlestä tuli radiohitti, joten syksyllä SIGin levytysura sai jatkoa 'Marianne' -singlellä ja esikois-LP:llä Matkalla maineeseen. Samalla kokoonpanolla ja samanhenkisellä konseptilla tehtiin myös kakkosalbumi Sudet (1981), jonka suurimmiksi hiteiksi nousivat ennakkosinkulla julkaistut biisit 'Jos sä rakastat mua' ja 'Elämä vie mua'.

PITKÄÄN SUOMIPOPIN HUIPULLA
'Sudet' -LP:n jälkeen kokoonpanossa tapahtui muutoksia; yhtyeestä poistuivat Kilpinen ja Ranta, joista jälkimmäinen korvattiin Buck Jonesin yhtyeessä rock'a'billya rummuttaneella Jukka Merisaarella. Toistaiseksi pitkäikäisin ja suosituin SIG-viisikko oli kasassa. Uudella kokoonpanolla SIG meni studioon levyttämään uutta albumia tuottaja Måns Grundstroemin johdolla. Keväällä 1982 näki päivänvalon Vuosisadan rakkaustarina -LP, joka esitteli entistä poppaavamman ja hittivetoisempaa materiaalia esittäneen SIG-yhtyeen. Nimibiisin ohella suurimmiksi hiteiksi
nousivat 'Jos taivas on vain pienille enkeleille' ja 'Bäng-bäng'. Hienoin biisi albumilla lienee A-puolen päätösraita ' Niin kauan kuin maailma on'. 'Vuosisadan rakkaustarina' -LP nosti SIGin yhdeksi Suomen suosituimmaksi bändiksi ja erotti yhtyeen uuden aallon myötä syntyneistä tuhertelijoista. LP:tä myytiin lähes kultalevyyn oikeuttava määrä.

Kevään 1983 SIG-hitti oli kansanlaulumainen syntsapoppis 'Älä sinä huoli', jota seurasi albumi Syke. LP oli pop-henkisyydessään jatkoa edeltäjälleen, mutta soundeissa olivat syntikat saaneet entistä enemmän valtaa kitaroilta. Sinkkuhitin ohella 'Syke' -LP:n kohokohta on kaunis
päätösraita 'Lapsuus & lapsellisuus'.


TAUOLTA UUTTA VIRTAA
Heinäkuussa 1983 Raisiossa Raisrock -keikan lopuksi Inkinen ilmoitti SIGin aloittavansa loman, jonka kestosta ei ollut minkäänlaista tietoa. Loman syynä oli, että osa pojista oli kokonaan kyllästynyt musiikin tekoon. Miehistönvaihdos ei kuitenkaan tullut kyseeseen, sillä SIG oli aina ollut ensiksi kaveriporukka ja sitten vasta rock-bändi.

Tauko kesti kevääseen 1984, jolloin SIG palasi keikoille ja alkoi valmistella uutta albumiaan. Hiljaisuutta ei kuitenkaan pidetty julkaisurintamalla, sillä tauon aikana ilmestyivät kokoelma-LP Paras SIG ja Inkisen bluesia, pub rockia ja punkia yhdistellyt soolo-LP Allapäin, jonka tuotannosta vastasi Dave Lindholm.

Johanna -levy-yhtiö meni konkurssiin 1984 ja luonnollisesti luottobändinä SIG solmi levytyssopimuksen Atte Blomin uuden yhtiön Pyramidin kanssa ja sai kunnian olla uuden firman ensimmäinen levyttävä artisti. Syksyllä 1984 ilmestyi single 'Sadan vuoden yksinäisyys', jota seurasi LP Unelmia. Albumi oli täynnä tarttuvaa hittimateriaalia ja erittäin suureksi hitiksi nousseen 'Sadan vuoden yksinäisyyden' lisäksi singlen A-puoleksi olisivat aivan hyvin käyneet vaikkapa 'Rakastan sua vain', 'Suomalaisen rokin historia', 'Pidä kii unelmistas' tai 'Ludwig van Beethoven'. Biiseiltään ja soundeiltaan (tuottajana TT Oksala) LP oli jatkoa 'Vuosisadan rakkaustarinalle' ja 'Unelmia' -levystä tulikin kaikkein menestynein SIG-albumi.


HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ JA NÄKEMIIN
SIGin ja TT Oksalan menestyksekäs yhteistyö jatkui myös vuonna 1985. Syksyllä ilmestyi todellinen hittisingle 'Leijailen'/'Hyvää syntymäpäivää', jonka B-puolesta muodostui ikuinen radioiden kestohitti. Tuplahittisingleä seurasi marraskuussa albumi Purppura, joka jatkoi hittialbumien tuttua poppis-linjaa.

'Purppuran' jälkeen alkoi hiljaisempi kausi. Helmikuussa 1986 ilmestyi tuplakokoelma Kootut unelmat 80-84 ja saman vuoden syksyllä kauppoihin saatiin single 'Kerro mitä on rakkaus', joka jäi pitkäksi aikaa yhtyeen viimeiseksi julkaisuksi, sillä keväällä 1987 SIG päätti lopettaa toimintansa, ainakin toistaiseksi. Syyksi ilmoitettiin turhautuminen keikkailuun ja se, että SIG oli yhtyeenä saavuttanut kaiken sen, mitä oli halunnutkin.

SIGin jälkeen Oksanen ja Linja-Aho lopettivat joksikin aikaa kokonaan soittohommat, mutta muut jäsenet jatkoivat musisointia pienemmällä aktiviteetilla. Inkinen aloitti soolouransa, teki useampia hyllytettyjä nauhoituksia ja sai keväällä 1990 julki konepop-albumin Ihmeellinen maailma, joka oli tehty yhteistyössä turkulaisen avantgarde-muusikon Ismo Laakson kanssa.
Vuonna 1992 Inkinen kokosi uudestaan SIGiä edeltäneen Raisio Kids -yhtyeen, joka aloitti aktiivisen keikkailun esittäen pitkässä keikkasetissään mm. Turun murteella laulettuja blues- ja rock-klassikoita sekä yleisön toiveesta myös SIG-hittejä. Vaikka yhtyeen nimi olikin Raisio Kids, useasti keikkajulisteessa luki Matti 'SIG' Inkinen & Raisio Kids.


RAKKAUDEN SÄVEL SOI 90-LUVULLA
Yleisö ei löytänyt Raisio Kidsia toivotulla tavalla ja keväällä 1995 sama kokoonpano kosketinsoittajalla vahvistettuna alkoi keikkailemaan nimellä SIG. Nimen käyttöön pyydettiin lupa ja hyväksyntä "alkuperäis"SIG:n soittajilta. Inkisen lisäksi yhtyeeseen kuuluivat alkuperäinen Raisio Kids –basisti Karhu Hiltunen sekä pitkän linjan turkulaismuusikot Erkka Makkonen, Eero Valkonen ja Seppo Wahl. Keikkasetti ei kuitenkaan sisältänyt pelkästään vanhoja SIG-klassikoita, vaan Inkisen sävelkynä oli tuottanut nipun uusia SIG-poppiksia. Uutta alkua juhlistettiin kesällä 1995 kokoelma-CD:llä Hyvää syntymäpäivää - 18 hittiä ja talvella 1996 oli vuorossa uusi albumi Rakkauden sävel, joka piti sisällään myös samannimisen hittisinglen. Kokoonpano hajosi kuitenkin melko nopeasti.

Vuonna 1998 ilmestyi albumi Kansanlauluja kaupungeista, joka esitteli muuttuneen SIG-yhtyeen. Inkisen ja Hiltusen lisäksi mukana olivat äänekoskelaiset konemiehet Teppo Seppänen ja Jukka Vehkala. Levy jäi SIG-asteikolla mitattuna vähemmälle huomiolle. Vuonna 1999 julkaistiin kokelma Lauluja rakastamisen vaikeudesta.


UUDELLEEN SYNTY POP-FINLANDIASTA
Syksyllä 2000 SIG kutsuttiin "telakalta" POP-Finlandia konserttiin Helsingin Jäähalliin. Tätä tapahtumaa voidaan pitää SIGin uuden tulemisen lähtölaukauksena. Konsertin SIG-miehistön muodostivat Matti Inkinen, Juha Oksanen, Jukka Merisaari, Ari Hemmilä ja Erkka Makkonen. POP-Finlandian jälkeen SIG häipyi saman tien takaisin hiljaisuuteen. Vai häipyikö? Alkuperäiskaksikko Inkinen ja Oksanen löysivät monen vuoden tauon jälkeen yhteisen sävelen. Kaksikko ei ollut tehnyt yhteistyötä lainkaan vuoden 1987 jälkeen. Kerran tänä aikana yhteistyötä ehdotti Oksanen, kerran Inkinen. Ajankohta oli kuitenkin ilmeisesti väärä, sillä kumpikin sai toisiltaan pakit.

Vuoden 2001 aikana kaksikko sävelsi n. 20 uutta lauluaa. Vuoden 2002 syksyllä SIG äänitti 22 kappaleen democd:n siellä, missä yhtyeen juuretkin ovat; Raision Pommarissa. Erilaiset levyraadit ja positiiviset palautteet vahvistivat yhtyeen omiakin käsityksiä siitä, että aika alkoi olla kypsä SIGin paluulle.

Tammikuussa 2003 uutisoitiin SIGin palaavan. Kokoonpanon muodostavat Matti Inkinen (laulu), Juha Oksanen (koskettimet), Jukka Merisaari (rummut), Erkka Makkonen (kitara) ja Jouni Salovaara (basso). SIG äänitti singlensä helmikuun puolivälissä 2003. Tuottajaksi valittiin Tommi Lindell, tuttu mies mm. Raptorin, Tommi Läntisen ja Neumannin projekteista.


VUONNA 2003 ALBUMI SUOMALAINEN POP-LEVY
Viimeisimmän, lokakuussa -03 ilmestyneen Suomalainen pop-levy-albumin, odotukset olivat luonnollisesti korkealla. Miten yhtye onnistui yhdistämään 80-luvun ja 2000-luvun sekä miten uudet laulut otetaan vastaan? Suomalainen POP-levy -albumille äänitettiin 11 uutta SIG-teosta. Albumia myytiin 5.000 kpl. Vuoden 2004 puolella albumista irrotettiin vielä muutama sinkku. Eniten soittoaikaa radiossa saivat albumin raidat Tähtisadetta ja Näkinkenkä. Vuodesta 2004 alkaen yhtye on tehnyt tasaiseen tahtiin keikkoja. Kuitenkin niin, että ns. siviilityöt on pystytty hoitamaan ongelmitta. Singleinä julkaistiin em. albumin jälkeen myös Untuvaa sekä Kuinka Paljon Sua Rakastinkaan.

Vuosi 2008 oli yhtyeen 30-vuotisjuhlavuosi. Juhlakiertue ei päässyt kunnolla edes alkamaan, kun Matti Inkinen joutui vaikeaan aivokasvainleikkaukseen syksyllä -08. Sitä ennen yhtye joutui jo perumaan keikkojaan Inkisen sairastelun alettua. Keväällä -09 Seiska sekä Iltalehti revittivät sairastavasta Inkisestä ala-arvoisia lapsipornolööppejä, joiden seurauksena Inkinen löydettiin hukkuneena toukokuussa 2009. Tutkinta esitutkintatietojen ”joutumisesta” Seiska-lehden käyttöön on tutkinnan alla. Inkisen kuoleman vuoksi SIG-yhtyeen tulevaisuudesta ei tätä kirjoittaessa ole tietoa.